Про користь яєць

Одна з поширених хвороб сучасності – атеросклероз (викликає  інфаркт міокарда та стенокардію).

Шляхом наукових досліджень, було встановлено, що головним винуватцем атеросклерозу є ліпопротеїди низької та дуже низької щільності.

Справа в тому, що багато речовин, які потрібні клітинам організму – жиророзчинні. 

Тільки від співвідношення в крові білків і жирів залежить – будуть жири транспортуватись в нормальному варіанті ліпопротеїдами високої щільності або у варіанті економії білків – ліпопротеїдами низької щільності, тобто у варіанті, що приводить до атеросклерозу

Тепер стає зрозумілим, що причиною росту захворювань атеросклерозом в економічно розвинутих країнах є переїдання жирних продуктів. Особливо небезпечне використання маргарину(суміш рослинних і тваринних жирів). 

Щоб уникнути атеросклерозу, необхідно зменшити вміст жирів у споживчій їжі в 2-4 рази при збереженні того ж рівня споживання білків. Білок приготованих яєць (варених, жарених, омлет і т.д.) – один з найкращих з точки зору людини , він засвоюється краще інших білків (на 97-98%) і має прекрасний амінокислотний склад (білок сирих яєць засвоюється погано).

Вченні прийшли до висновку, що 1-2 яйця в день не тільки безпечні, а й корисні для здоров’я.

За інформацією РІО «Новини», довгожитель, який прожив 112 років, ветеран Першої світової війни з США, з’їдав по 6 яєць в вигляді яєчні.

Сучасним визнаним лідером по поїданню яєць вважається Японія. Японці з’їдають щоденно більше яєць( на душу населення), ніж з’їдають в будь-якій іншій країні. І одночасно в Японії низький рівень серцево-судинних захворювань.

Щорічно світове виробництво яєць збільшується на 2-3%. За останніми даними, об’єм виробництва яєць в світі наближається до 1,2 трлн. шт. За прогнозами GLOBAL REACH CONSULTING (GRC), об’єм світового виробництва буде збільшуватись з збереженням попередніх темпів росту. Прогнозується, що через 5 років виробництво виросте на 13%, а до 2019 року – на 20%.

Курячі яйця

Як вже було згадано, курячі яйця є незамінним елементом живлення більшості людей на планеті. Як джерело необхідних поживних речовин яйце не має собі рівних.

Воно являє собою комплекс білків, вуглеводів, жирів, вітамінів (А, D3, В1, В2 і рибофлавін) і мінеральних компонентів, в число яких входить залізо, фосфор, кальцій, мідь, йод, магній, марганець, калій, цинк, селен та сірка.

Вміст будь-якого яйця призначений в основному для живлення і захисту ембріона, білок багатьох з них володіє антибактеріальними властивостями.    

Перепелині яйця

Перепелині яйця розміром приблизно в три рази менше, ніж курячі. Їх вага в середньому 9-17г. Це найменші яйця з тих, що продаються в магазинах. Очищені перепелині яйця відмінно підходять для закусок і як прикраса для страви.

Якщо не переварити їх, вони залишаються ніжними, майже кремовими, з приємним смаком. Їх можна готувати як курячі яйця, можна робити яйця-пашот

Перепелине яйце – це справжнє сховище поживних речовин і лікарських засобів. У порівнянні з курячим в 1 г міститься більше вітамінів: А – в 2,5 рази, В1 – в 2,8 рази і В2 – в 2,2 рази. У п’яти перепелиних яйцях, рівних за масою одному курячому, в 5 разів більше фосфору і калію, в 4,5 – заліза. В них значно більше міді, кобальту, таких амінокислот як тирозин, треонін, лізин, гліцин і гістидин 

Наявний в перепелиних яйцях білок овомукоід здатний пригнічувати алергічні реакції, тому на їх основі виробляють медичний препарат для лікування алергії.

Про ефективність використання перепелиних яєць у дієті хворих відомо з глибокої давнини. Триста років тому китайський вчений-фармаколог Лі Шічень в медичному трактаті писав про лікувальні властивості цих яєць.

У Японії їх широко використовують у дитячому харчуванні. Перепелині яйця позитивно впливають, зокрема на дітей, які відстають у рості. Їх обов’язково включають у раціон хворих і ослаблених дітей

Перепелині яйця сприяють посиленню пам’яті, прискорення розвитку інтелекту у дітей.

Згідно проведених досліджень, перепелині яйця сприяють виведенню з організму радіонуклідів.

Їх використовують:

–          – Для лікування печінки, нирок, серцево-судинної системи;

–          При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, виразках, гастриті;

–          При алергії, цукровому діабеті та анемії;

–          При туберкульозних інтоксикаціях, бронхіальній астмі в комплексі з хіміотерапією;

–          Хронічної пневмонії, ослабленому імунітеті.

Перепелині яйця слід вживати сирими: дітям до 2-х років – по 2 шт., А після 2-х років – по 4 шт. в день, а дорослим – по 4-6 шт. кожен день вранці до їжі (натще). Приймати їх слід систематично, без перерви, протягом 3-4 місяців.

Яйця індиків

Яйця індички – досить рідкісний продукт, оскільки птахів цих вирощують в основному заради дієтичного м’яса. Яйця індиків важать в середньому 70-100г і мають конусоподібну форму та світло коричневе або біле з цяточками забарвлення шкаралупи.

Бувають яйця з непігментованою (білої) шкаралупою, а також з вапняними нальотами різного розміру на шкаралупі.

Смакова різниця з курячими яйцями невелика. Вони трохи смачніше і більш поживні, а ось холестерину вони містять більше.
Індичі яйця, як і курячі, можна варити, смажити. Особливо добре вони підходять для випічки. Можна приготувати яйця індички і запеченими в шкаралупі.
                                                                                                                                                     

Гусячі яйця

Першими з птахів були одомашнені гуси. Дикі сірі гуси поширені в Європі, нільські породи – в Північній Африці, сибірсько-китайські – в Китаї. Знайдено малюнки нільського гусака, який був одомашнений в Єгипті три тисячі років тому.

Як відомо, гуси знамениті своєю ворожістю. Існує й приказка, про те, що «гуси врятували Рим». Деякі господарі використовують гусей замість сторожових собак.

Оскільки гуси водоплавна птиця, то, як правило, шкаралупа знесених ними яєць забруднена.

Вживати яйця гусей можна тільки після термічної обробки. За смаковими якостями вони сильніші, ніж курячі. У яйцях гусей більше жиру і менше води. Вони не підходять для випічки – тісто «сідає».

»Їх можна просто відварити і подавати, або використовувати як інгредієнт в овочевих запіканках.

Яйця  цесарки

Ці птахи – родичі фазанів і курей. Яйця цесарок дрібніше курячих (масою близько 45г), але за змістом вони містять більше сухих речовин, ліпідів, вітаміну «А» і каротиноїдів. Вони грушоподібної форми, з товстою і міцною світло-коричневою шкаралупою, великим жовтком, відрізняються приємним смаком.

Кількість пор в шкаралупі менше, а товщина її більше, ніж у курячих яєць, в зв’язку з чим доступ в них мікрофлори обмежений, а випаровування вологи з вмісту незначне.

Такі якості забезпечують можливість їх тривалого зберігання та перевезень на великі відстані. Яйця цесарок можуть більше півроку не втрачати свіжості та харчової цінності.

За своєю калорійністю вони не поступаються курячим, а за вмістом вітамінів «А», «Д3», «Е» та групи «В» перевершують їх майже вдвічі.

Смак яєць цесарки ніжний і легкий. Вони ідеально підходять для прикраси блюд або для додавання в салати, гарні в випічці.

Качині яйця

Вважають, що домашні качки ведуть свій початок від нині живущих диких качок – крижнів

У зв’язку зі повсюдним проживанням крижня і одомашнювались вони в різних місцях. Але найбільш масовим і достовірним місцем одомашнення качок вважається Китай.  

Відомо також, що в Стародавньому Римі диких качок висиджували кури, а дорослих особин містили у дворах під сіткою, щоб вони не злітали.

Качині яйця трохи крупніше курячих і важать в середньому 80-90г, а колір шкаралупи варіює від блідого зелено-блакитного до білого.

Смак у них сильніше, ніж у курячих, тому вони ідеально підходять для випічки.

Білки щільніше і більш еластичні у відвареному вигляді, ніж у курячих яєць, тому варені качині яйця подобаються не всім.

Завдяки яскравому жовтку виходять чудові золотисті бісквіти.

Рівень лізоциму в білку яєць легких кросів качок знаходиться на рівні 1,5 мг / г, а в білку важких кросів – 2,0 мк / м. Тому, качині яйця ідеально підходять для приготування безе (міцна піна збитих білків довго тримається).

Варити качині яйця слід не менше 10 хвилин, в сирому вигляді не вживаються.

Яйця фазана

Фазани мешкають в країнах Європи та Азії. Існує багато різновидів фазанів: фазан звичайний, мисливський фазан, золотий фазан, алмазний фазан, королівський фазан, срібний фазан, дзеркальний павиний фазан, великий Аргус, маньчжурський фазан, синій вухастий фазан, павич звичайний та інші різновиди.

Маса яйця коливається в межах від 25 до 35г.

Вони бувають різного кольору, починаючи від кольору буйволової шкіри, до зелено-блакитного або оливкової, на них можуть бути цяточки.

Яскраво виражені смакові якості. Можна відварювати, використовувати для приготування салатів, запікання. Готувати можна практично будь-яким способом.

This entry was posted in Без рубрики @uk. Bookmark the permalink.

Comments are closed.