Рекомендації

Особливості інкубації гусячих та качиних яєць

  1. Температурний режим.

Гуси:   1 — 2   день …………… 38 – 38,2 0С

3 — 14 день …………… 37,6 – 37,7 0С

15 — 26 день  …………..  37,4 0С

27– 30 день  …………..  37,2 0С

Качки:    1– 2   день …………… 38 – 38,2 0С

3 – 10 день …………… 37,8 0С

11 — 15 день  …………..  37,7 0С

16 — 28 день  …………..  37,4 0С

  1. Режим охолодження: сухий – повітряний. Необхідно відкрити кришку інкубатора, два рази на день по 10 хвилин вранці і ввечері.

Гуси:  2 – 30  день

Качки:  2 – 14  день

З 15 по 28 день для качок сухе охолодження не робити.

  1. Режим охолодження: вологий. Необхідно зняти кришку інкубатора, оприскати яйця водою кімнатної температури, не викладаючи їх з інкубатора. Кришку інкубатора закрити через 5 хвилин після оприскування.

Гуси:  7 – 14 день   ……… один раз на день

15 – 26 день  ………  два рази на день

27 – 30 день  ………  через кожні  4  години а (3 – 4 рази в день)

Качки:  3 – 14 день ……….. один раз на день

15 – 28 день ……….  два рази на день – тільки вологий.

Загальний час комбінованого (сухого та вологого) режиму – до 15 хв.

  1. Режим повітряного обміну (вентиляції)

Після закінчення 2 днів з початку інкубації – відкрити одну червону заглушку малого діаметра (для всіх видів птахів).

Для гусей і качок з 15 дня – відкрити дві заглушки малого діаметра.

Під час масового прокльовування і виведення – відкрити всі три заглушки.

Правильний підбір яєць для інкубації.

Успіх інкубації залежить від якості яєць.

Перш ніж закладати яйця в інкубатор або під квочку, необхідно дотримуватися певних правил, тому що не кожне яйце придатне для інкубації.

Яйця з гнізд повинні зніматися протягом одного-двох годин після знесення, а в холодну пору – через кожні півгодини.

Перші два яйця, знесені гускою, як правило, незапліднені. Але виймати їх із гнізда не рекомендується, тому що гуска може його покинути.
Після знесення яйце остигає і його вміст стискається. У тупому кінці яйця утворюється повітряна камера і за рахунок цього створюється різниця тиску зовні і всередині яйця.

Якщо гніздо брудне, то через пори шкаралупи за рахунок різниці тисків, засмоктується брудне повітря разом з мікробами і спорами цвілі, які можуть викликати псування яйця і загибель зародка при інкубації. Тому в гніздах треба частіше міняти підстилку і проводити дезінфекцію. Щоб уникнути проникнення мікробів і цвілі всередину яйця їх бажано обробити розчином антисептика «Бровадез-плюс» в перші дві години після знесення, шляхом занурення в розчин і не витирати.

Зберігати яйця потрібно при температурі +10 … 150С.

Качині яйця потрібно зберігати в нахиленому або вертикальному положенні, гострим кінцем вниз.

Гусячі – горизонтально, повертаючи їх один раз в день на 900 (на чверть яйця). У процесі зберігання яйце старіє і в ньому відбуваються незворотні якісні зміни, що знижують виводимість.

У перші дні зберігання старіння яйця йде повільно, але далі швидко наростає і відсоток виводимості пташенят різко знижується.

Без шкоди для якості, яйця можна зберігати після знесення не більше:

6 днів – курячі та індичі;

8 днів – качині;

10 днів – гусячі.

В першу чергу, для інкубування, яйця відбираються за зовнішнім виглядом: чисті, правильної форми, однакової середньої величини. Дрібні і великі яйця закладати не рекомендується. На шкаралупі яєць не повинно бути наростів і, так званих, «мармурових плям», що говорить про нерівномірність вмісту кальцію і товщини шкаралупи.

Відібрані за зовнішнім виглядом яйця бажано перевірити на овоскопі (прилад для просвічування яєць і визначення їх якості).

Овоскопування перед інкубацією дозволяє відбракувати до 10% яєць, з яких пташенята не виведуться. Це яйця зі збільшеною повітряною камерою (старі яйця) з мікротріщинами шкаралупи, яйця-«Красюки» – з розривом оболонки жовтка або «стусани» – з темними ділянками під шкаралупою або повністю затемненим яйцем, внаслідок поразки цвіллю. У повноцінному яйці шкаралупа повинна рівномірно просвічуватись, повітряна камера невелика і розташовується на тупому кінці або трохи зміщена в бік.

Білок прозорий, без сторонніх включень. Жовток повинен розташовуватися по центру яйця і при обертанні яйця на овоскопа повільно відходити від свого початкового положення.
При інкубування яйця бажано переглядати на овоскопі 2-3 рази від початку закладки.

– Перший раз на 8 … 10 день;

– Другий раз на 12 … 14день;

– Втретє на 18 … 27день. (Перша цифра для курей, друга для гусей).

Неякісні яйця необхідно видалити з інкубатора, зменшивши таким чином вірогідність бактеріального зараження інших яєць і збільшивши в кінцевому підсумку відсоток виводимості.

Стадії розвитку ембріона в яйці